Omaha den 14 januari 1893

Mina ofta ihågkomande Fader och Moder och bröder Pär och Anders. Guds nåd och frid ware med och öfwer eder och wälsingna alla edra företag både i andeligt å lekamligt.

Jag will nu efter långt dröjsmål skrifwa swar på edert kärkomna bref från eder som war myket kärt för oss att få mottaga wari wi fingo weta många nyheter å förnämligast af allt så war dett att ni alla äro af Gud wår Fader för Christi skuld bewarade med god helsa. Efter som förålandett kan wara med wåra föräldrar som äro så till åren komne och ålderdomen tar nog ut sinn rätt så man får förnima att man kommer närmare grafwen för warje dag. Så då är dett nödwändigt att ha sin sak oppgord med Jesus så då får Brugumen komma när han wil och hemta sin Brud hem till sig.

Så får jag säga wi äro af wår gode Himelske Fader begåfwad med helsan som wanligt nu men nog ar dett förekommit sjuklighet ibland oss såsom dett war med Mebel i somras så blef hon så förfärlikt dålig i magen så wi måste ha Docktor för hene flera gånger. Men det hjelpte icke warken docktor eller medecin utan då tiden kom så geck dett om endå, å jag tror nog att ni ar fott höra dett genom Annas bref. Anna går fortfarande i skolan men hon slutade twå weckor före jul då hon fick arbet som Bodbetjent att sälja leksaker till jul i Heyden Broders Handelsbod. Hon fick 2 daller wickan dett war endast före jul så tisdagen efter nyåret börjades skolan igen så hon började.

Androw han går i skolan men han synes wara något senare att lära sig läsa både engelsk å swensk en hwad Anna ar warit men han ar endå lärt att läs litet swensk endå. Lely hon ar lärt sig att läsa så hon kan räkna opp alla bokstäfwer på swänska språket å så fort som Lely lärde sig så lärde Fredrick sig också så han kan dem lika bra fast han är icke mer en 4 ½ år gammal.

Så will jag låta eder weta att jag arbetar på samma stele enu nemligen på U.P.Jernwägs wärkstad, jag arbetar i 9 timmar om dagen å aflöningen är 1,57 ½ cent om dagen å dett är icke så myket att dela af till mat och kläder åt så många som wi äro. Så will jag nemna litet om wäderleken här, dett war tort och mildt wäder tills i början på december då kom dettt snö å så kalt, å ar wari kalt sedan så jag wet icke dett ar warit så länge kalt med en gång på de 10 åren som wi ar warit här och änu synes dett icke till någon ändring, om juldagen så blåste dett så förfärligt å war så kalt, å följande mårgon så wisade 26 grader kalt.

Så är dett glädjande att se de ar börjat å äwen fortfar med söndags skol derhema å särskylt då de tillåtas att wara i sådana gålar der de ar warit så främmande för Gud och all ans wärksamhet som i Klåkergården och i Myrgården, ar dett skett någon förändring med Flintul Jöns Larsson eller ur är dett. Så fick wi i Annas bref se att bron är färdig öfwer sjön så ni ar nu lanswäg ända från kyrkan till Jesunda å dett är nog en stor förmån så ni slipper ålapå att sträfwa på den beswäliga sjön. Men dett blir nog störe utgifter och förlust för storbåtägare men dett kan icke hjelpas.

Skulle Mås J Larsson släppa till all byggnasmatrialer för 10 000 kr. Eller war dett bara för arbetet, å uru tog han sig ut med detta contrakt. Så was dett roligt att få se rotens årsräkningar nu förtiden. Så skall jag sända några almanackor och några tidningar fast jag hörere att de äro icke fullt behaliga då de koma hem fast jag ar hört att den ar fott wara ett medel i Guds hand till själars frälsning både här i detta och i wårt kära fosterland. Å jag ar sett en del tidningar men jag ar icke set någon redbarar å ärligar tidning en denna, att wara tidning, men jag ar afslutat att icke sända några flera och dett ar ni sett då ni ar icke fått några detta är fast wi ar aft så många goda inträsanta tidningar, men nu för att kuna sända några almanckor så måste jag sända några, men när de kommer så får ni dela ut dem efter eder godtfinnande.

Jag will med glädje tala om att ni kom owändtande och helsade på oss och dett war mycket trefligt att få se eder här Fader, Moder och brödarer min far ade blifwit så gammal så att han war olik sig för det,men mor är sig så lik så just då wi voro hemma, men Per han ar blifwit så gammal å manlik så jag  ade icke känt honom om jag ade icke weta hvem dett war, å Andes han ar blifvit stor men han är sig branog lik. Wi talade om eder å till eder men allt tyst aldeles som wi ade talat till skuggan som wi också wärkligen gorde mendett är ändå rolikt att få ha eder i huset ibland oss.

Jag skref om min arbetstid men innan brefwet war färdigt att sända så fick wi årder att wi skulle icke arbeta mer än 8 timmar om dagen å dett blir då bara 1 dållar 40 cent om dagen. Jag måste nu sluta min skrifwning med en särskylt kär hälsning till eder alla och hjertligt tacka eder för dettt att ni icke glömde bort min kära Maka såsom falet ar wari förut såsom ni ade icke aft något mer en mig att tänka på en mig men nu war glädjande för mig. Hopp nu att dessa rader få treffa eder i helsans å lefnas dagar. Ajö å farwäl for den gång.

Wenligen tecknar mitt å min hustru L. Hill och maka.

Så helsar wi en kär helsning till min syster Margit och henes maka. Så till anfaster och maka. Så till Måstergum. Så till Amus M o A å Lars ar jag fått bref ifrån. Så helsar wi till Bus M M o maka. Hels till dessa från oss.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *