Duluth den 7 september 1889

Älskade och oförglömda väninna i Norden!

Nu får jag tillfälle att efter ett långt dröjsmål med skrivningen , giva dig några ord till svar på ditt brev som jag för en lång tid sedan har bekommit. Men jag har ej velat skriva förrän jag trodde att du skulle var hemkommen från fäbodarna så brevet kunde träffa dig. Jag få för det första omtala att jag är av den gode Guden begåvad med den god hälsa. Men jag ha varit sjuk i 6 veckors tid och det är tråkigt och kostsamt att ligga sjuk här så långa tider. Men man får väl vara vid lika friskt humör ändå.

Jag minns ej vad det var för dato på ditt sista brev för jag fick icke läsa det mer än en gång själv, för det var frågan om att jag skulle mista det så jag passade mig ut och läste det och så kastade jag det i ståfven (ugnen) för Rull Jöns hade hemtat det på posten och han inbillade Mårten Anders och Trapp Anders, som jag då hade i sällskap att jag hade fått ett brev som var visst från någon jänta, så det där lovade de att de skulle taga ifrån mig men det lyckades ej. Men det jag minns av detta brev så var det ett mycket ?? brev som var ryktigt livat. Men jag tyckte det var synd att jag skulle mista det innan jag fick skriva svar.

Det skulle väl ha varit några nyheter, men jag vet just inga annat än jag kan tala om var alla soldpojkarna äro; Trapp Anders, Mårten Anders och Skinnermas Per har rest åt Canada och Rull Jöns har rest upp i Dakota. Jag, Bengts Jöns och Dundernis Anders äro här i staden nu och så är någon av de andra här i utkanterna, som jag ej så noga kan omtala. Det blir visst några som kommer att resa hem i höst. Jag har hört Kox och Rull Jöns har sagt dom ska resa hem och så har jag ett brev från Brutter Lars. Han sade han skulle resa hem. Om du har hört något var Måspers Lars är så tala om det. Jag ser nu ändan på papperet så jag måste sluta för denna gång. Ursäkta mitt långa dröjsmål med skrivningen samt min dåliga skrivning.

Förgät mig ej.

Lågaktningsfullt tecknar din ringa vän

Sam Andersson

PS Glöm ej att giva mig några rader så jag får höra hur det står till där hemma nu för tiden. Jag har ej fått något brev på flera månader.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *